Nekaj predlogov... YamahaGrand boatsRanieri

Nov model 2024 WR450F: pravi mojster za vse

Povsem nov model WR450F: izjemno obvladljiva moč, višja raven okretnosti


Pravi mojster za vse  

Nov model 2024 WR450F je najlažje, najvitkejše in najhitrejše 450-kubično motorno kolo enduro, kar jih je Yamaha izdelala doslej. Naslednja generacija modela WR450F temelji na novi generaciji modela za motokros YZ450F, ki je dokazal zmagovalen potencial na dirkah MXGP in AMA Supercross, ter tako zagotavlja izjemno obvladljivo zmogljivost, enostavno nastavljivo moč in višjo raven okretnosti.

Na novem motornem kolesu enduro smo drastično izboljšali slog, saj ima najnovejši model YZ450F izjemno kompaktno ohišje, ki je že požel številne pohvale zaradi visoke ravni okretnosti. Motorno kolo 2024 WR450F se ponaša s številnimi spremembami zasnove in prilagoditvami, značilnimi za enduro – vključno s prenovljeno elektronsko krmilno enoto (ECU) z izpopolnjenim upravljanjem FI, spremenjeno togostjo šasije in nastavitvami vzmetenja za modele WR z nižjo višino vožnje – poleg tega ima tudi večji rezervoar za gorivo in celovito specifikacijo za motorna kolesa enduro.

Povsem novi, močnejši in lažji agregat po vzoru modela YZ450F

Najnovejša generacija modela WR450F z agregatom z nazaj obrnjeno glavo, ki je razvit na podlagi zmagovalnega pogonskega motorja modela YZ450F, prinaša večjo moč zaradi nove izredno učinkovite sesalne odprtine, ki s preoblikovanim sesalnim kolektorjem omogoča bolj ravno pot do 39-milimetrskih sesalnih ventilov iz titana.

Poleg tega, da je lažji in vitkejši od prejšnjega modela, visokotehnološki 450-kubični agregat s suhim koritom vključuje tudi nov kovani bat, lahko ohišje valja, navaden velik ojnični ležaj končne noge in nov verižni sklop, vse to pa je zasnovano za obvladovanje večjih zmogljivosti.

Povečane zmogljivosti z učinkovitim upravljanjem zraka in nastavitvijo FI

Sistem za upravljanje zraka na modelu 2024 WR450F je popolnoma preoblikovan, zračna komora namreč črpa zrak iz zadnjega dela vozila prek odprtin v novih stranskih pokrovih, okvirja in rezervoarja. Vključen je tudi na novo zasnovan kratek dušilnik, ki izboljša središčno porazdelitev teže in poudari kompakten občutek motornega kolesa WR450F. Vgrajena je tudi prenovljena enota ECU, prav tako so nastavitve FI, značilne za modele WR, zasnovane tako, da pri nižjih vrtljajih na minuto zagotavljajo več obvladljive moči z močnim, enakomernim navorom ter izjemne zmogljivosti pri srednjih in visokih hitrostih.

Nova sklopka s kolutno vzmetjo za lahkotnejši občutek

Zaradi nižje teže in lahkotnejšega občutka povezanosti ima model 2024 WR450F na novo zasnovano sklopko s kolutno vzmetjo z osmimi optimiziranimi tornimi ploščami, značilnimi za modele WR. Primarno opremo in ohišje smo združili ter 6 vzmeti, ki jih je imel prejšnji model, zamenjali z enojno kolutno vzmetjo, ki omogoča boljši nadzor pri spuščanju in zdrsu sklopke pri počasnem zavijanju.

Lahek 5-stopenjski menjalnik z dolgim prestavnim razmerjem

Na novo zasnovan 5-stopenjski menjalnik z dolgim prestavnim razmerjem ima večji razmik med glavno in pogonsko gredjo, zobniki glavne gredi pa so širši za večjo trpežnost z nižjo težo. Dolga prestavna razmerja omogočajo vozniku, da lahko doseže najboljše zmogljivosti v vsem, od počasne vožnje na zahtevnem terenu do hitre vožnje na prostem.  

Nova kompaktna aluminijasta šasija

Nova šasija modela WR450F ima na splošno enako zasnovo kot najnovejša generacija modela YZ450F in vključuje številne namenske tehnične spremembe, zaradi katerih je motorno kolo primerno za dirke enduro kot tudi neprekinjeno vožnjo po odprtem terenu. Ključna sprememba na novem okvirju je pomaknjena sprednja cev, ki je postavljena 15 mm niže kot prej – aluminijasti dvostranski okvir 2024 pa skupaj s preoblikovanimi vodili rezervoarja, ki imajo zadaj nov profil v obliki črke U, zagotavlja nižje težišče za okretnejšo vožnjo v ovinkih.

V primerjavi z zasnovo, uporabljeno na uspešnem modelu za motokros YZ450F, ima okvir motornega kolesa enduro WR450F prednost zaradi spremenjenih lastnosti upogibanja okvirja, ki so prilagojene za boljše blaženje udarcev. Zaradi rahlega bočnega upogibanja pri blaženju udarcev na neravnem terenu, okvir modela WR450F omogoča prizanesljivejšo vožnjo, ki pripomore k manjši utrujenosti voznika in ponuja večji nadzor nad vozno površino. Druge nove funkcije, značilne za enduro, vključujejo posebne nosilce agregata z dodatno gibljivostjo.

Vitkejši in kompaktnejši oklep za lažjo mobilnost voznika

Novo ohišje modela WR450F vključuje izjemno vitke pokrove, ki so za 50 mm ožji od prejšnjih – poleg tega je srednji del veliko vitkejši in profil sedeža je bolj raven, zaradi česar voznik lažje spreminja položaj telesa med zaviranjem, pospeševanjem in zavijanjem.

Kompaktni stranski pokrovi predstavljajo del izjemno učinkovitega novega zadnjega cevovoda za vsesavanje zraka, manjši sprednji in zadnji blatniki pa poudarjajo vitkejši izgled modela WR450F, zaradi česar je to najokretnejši Yamahin model enduro s 450-kubičnim agregatom. Nov sprednji blatnik omogoča tudi izboljšan pretok zraka v hladilnik za učinkovitejše hlajenje, nova oblika zadnjega blatnika pa vključuje ukrivljeno spodnjo stran, zaradi česar voznik lažje prime motorno kolo, ko ga premika fizično.

Vzmetenje KYB s krajšim hodom za nižji sedež

Sprednje in zadnje vzmetenje modela WR450F sta najboljša v razredu in znana po odlični zmogljivosti pri različnih hitrostih in na raznih terenih. V primerjavi z najnovejšim modelom YZ450F ima model 2024 WR450F spredaj in zadaj 10 mm krajši hod, zaradi česar sta sedež in težišče nižje. Združeni učinek vozila in voznika, ki sedi 10 mm nižje, pomembno vpliva na vodljivost motornega kolesa – še posebej pri zavijanju pri nizkih hitrostih na zahtevnem terenu.

Poleg nižje višine vožnje je vozni položaj pri modelu 2024 WR450F izboljšan še tako, da so stopalke postavljene nižje, s čimer se razdalja med voznikovimi boki in nogami poveča za 10 mm – tudi krmilne ročice so zdaj pomaknjene nekoliko bliže vozniku. Novi trikotni položaj voznika zagotavlja naravnejši vozni položaj za večji občutek enotnosti med voznikom in vozilom ter višjo stopnjo nadzora nad šasijo.

Vilice KYB so opremljene z novim ročno nastavljivim mehanizmom za prilagajanje kompresijskega blaženja, s katerim je možno nastaviti vzmetenje brez orodja – kombinacija ojačanih tesnil vilic in preoblikovanih varoval vilic, ki cevi bolje zaščiti pred umazanijo in delci, pa pripomore k daljši življenjski dobi tesnila.

Poenostavljena aplikacija Power Tuner za celovito upravljanje

Yamaha je uvedla brezžično nastavitev na 4-taktnih terenskih tekmovalnih modelih, izboljšana aplikacija Power Tuner za model WR450F pa je zasnovana tako, da to nastavljanje popelje korak dlje. Prenovljena aplikacija ima zdaj funkcijo Quick Tuning, ki vozniku omogoča, da preprosto izbere katero koli nastavitev agregata od možnosti »Smooth« (gladko) do »Aggressive« (agresivno) samo z dotikom drsnika na pametnem telefonu. To je preprosta in intuitivna funkcija, ki vozniku omogoča, da izbere različne nastavitve moči agregata, ki so primerne voznim razmeram. Nova funkcija Lap Timer pa voznikom in ekipam omogoča vpogled v to, katere nastavitve dosegajo najboljše zmogljivosti.

Aplikacija Power Tuner še naprej ohranja prejšnjo matriko 4 x 4 (16 vrednosti), ki voznikom omogoča natančno spreminjanje vrednosti glede časa vbrizgavanja goriva in časa vžiga.

Nov sistem za nadzor oprijema

Vsak vidik novega modela WR450F je zasnovan tako, da vozniku zagotavlja večjo stopnjo nadzora v različnih pogojih in nov sistem za nadzor oprijema je še en primer, kako je to visokotehnološko vozilo enduro zasnovano, da voznikom z različnimi izkušnjami omogoča doseganje največjega potenciala. Ta tehnologija elektronskega nadzornega sistema vključuje dve ravni pomoči in funkcijo izklopa ter z nadzorom vžiga začasno zavira moč, ko zazna zdrs zadnjega kolesa.

Večnamensko stikalo na krmilu

Vozniki lahko preprosto izberejo različne nastavitve delovanja agregata in nadzora oprijema z večnamenskim stikalom na levi krmilni ročici. Prav tako lahko na motorno kolo naložijo osebne nastavitve z aplikacijo Power Tuner, najboljše nastavitve pa lahko izberejo kar med vožnjo, da dosežejo najboljše zmogljivosti, ko se razmere vožnje spreminjajo.

Celovita specifikacija, pripravljena za enduro

Model WR450F je popolnoma pripravljen na enduro in ima lahko 18-palčno zadnje kolo, pnevmatike enduro, osvetlitev, merilnike, stransko stojalo in ventilator hladilnika. Prostornina rezervoarja za gorivo znaša 7.4 litra in je s tem večja od prostornine na modelu YZ450F, do zračne komore pa je mogoče dostopati brez orodja – obenem specifikacijo enduro dopolnjujeta zaščita agregata in dušilnik enduro.

Tehnični poudarki

  • Povsem novi, močnejši in lažji agregat po vzoru modela YZ450F
  • Nova sklopka s kolutno vzmetjo z izjemno učinkovitim vsesavanjem zraka za lahkotnejši občutek
  • Lahek 5-stopenjski menjalnik z dolgim prestavnim razmerjem
  • Nova kompaktna aluminijasta šasija
  • Vzmetenje KYB s krajšim hodom za nižjo težo
  • Vitkejše in kompaktnejše ohišje za lažjo mobilnost voznika
  • Izboljšana ergonomija
  • Poenostavljena aplikacija Power Tuner za celovito upravljanje
  • Nov sistem za nadzor oprijema
  • Celovita specifikacija, pripravljena za enduro

Model WR250F: hitrost kot na motokrosu z zmogljivostjo za vse terene

Model WR250F zaradi agregata z nazaj obrnjeno glavo in lahko aluminijasto šasijo zagotavlja popolno mešanico uporabne moči v kombinaciji z enostavno okretnostjo. Motorno kolo WR250F, razvito z Yamahino zmagovalno dirkalno tehnologijo MX2, je opremljeno s funkcijami, značilnimi za enduro, kot so menjalnik z dolgim prestavnim razmerjem, spremenjen sistem vsesavanja in izpušni sistem, posebne nastavitve delovanja agregata ter visokozmogljiv hladilni sistem.

Z močnim in uporabnim navorom, ki vsakemu vozniku omogoča, da doseže osebni rekord v različnih pogojih, model WR250F zagotavlja hitrost kot na motokrosu z zmogljivostjo za vse terene.

Tehnični poudarki

  • Zmogljiv agregat po vzoru modela YZ250F
  • Yamahina inovativna tehnologija agregata z nazaj obrnjeno glavo
  • Lahek cevni okvir iz aluminija
  • Najboljše vzmetenje KYB v tem razredu
  • Aplikacija Power Tuner
  • 6-stopenjski menjalnik z dolgim prestavnim razmerjem
  • Zasnova s središčno porazdelitvijo teže
  • Stikalo za 2 načina nastavitve agregata
  • Lahek večfunkcijski zaslon
  • Razvito z Yamahino zmagovalno dirkalno tehnologijo MX2

Razpoložljivost in barvne možnosti

Model 2024 WR450F bo na voljo od novembra 2023 in sicer v barvi Icon Blue. Model WR250F bo na voljo od oktobra 2023, in sicer v barvi Icon Blue z novo grafiko.
 

Yamahina originalna dodatna oprema

Yamahina originalna dodatna oprema ponuja vrhunsko opremo za terensko vožnjo in širok izbor oblačil za prosti čas za odrasle in otroke.

Na voljo je tudi nabor visokokakovostnih zmogljivih delov in kompletov GYTR® za večji uspeh na dirkah. Vsak izdelek GYTR® so vozniki v Yamahini tovarni temeljito preizkusili in ocenili, preden smo ga dali na razpolago javnosti.

Yamaha ponuja tudi celotno paleto maziv Yamalube in izdelkov za nego vozila, ki so razviti in ustvarjeni v podjetju za zagotovljeno dosledno izpolnjevanje visokih standardov. Vi pa ste lahko prepričani, da je vsak izdelek iz linije Yamahine originalne dodatne opreme zasnovan tako, da zagotavlja najboljše zmogljivosti skupaj z vrhunsko kakovostjo in popolnim prileganjem.
 

Motoristična oprema

Najnovejša kolekcija motoristične opreme MX, ki jo je Yamaha razvila v sodelovanju s podjetjem Alpinestars, vključuje celotno linijo – od majic, hlač MX, rokavic do zaščitne opreme telesa za terensko vožnjo. Izdelki iz naše kolekcije so izdelani iz vrhunskih materialov in z ekskluzivnimi zasnovami podjetja, na voljo pa so pri uradnih Yamahinih trgovcih in v spletni trgovini Yamaha Motor.

PODOBNI ČLANKI

LET
TRADICIJE
0 +
IZKUŠENIH
ČLANOV EKIPE
0 +
m2 RAZSTAVNIH
POVRŠIN
1000 +
PRODANIH
KOLES
1000 +