Nekaj predlogov... YamahaGrand boatsRanieri

moto izleti

Moto izleti: Vikend motoristični izlet v Dolomite

Predlagamo moto izlet v Dolomite. Gre namreč za eno najbolj osupljivih gorskih regij v Evropi in hkrati raj za motoriste, ki iščejo adrenalinske izzive in nepozabne pokrajine. S svojo edinstveno geologijo, ki jo sestavljajo strme stene, globoke doline in osupljivi vrhovi, so Dolomiti popolna destinacija za tiste, ki želijo združiti strast do vožnje z raziskovanjem naravnih lepot. Poleg tega ponuja ta regija bogato kulturno dediščino, izjemno kulinariko in prijazne domačine, ki vas bodo navdušili s svojo gostoljubnostjo.

Za motoriste je Dolomitska pokrajina izjemno privlačna zaradi svojih številnih gorskih prelazov, zavitih cest in panoramskih razgledov. Vožnja skozi te gore je kot potovanje skozi razglednice – vsak zavoj prinaša nove razglede, ki so še lepši od prejšnjih. Vendar pa zahtevnost terena, nepredvidljivo vreme in občasna gneča zahtevajo posebno pozornost in pripravo.

V tem vodiču vas bomo popeljali skozi vse, kar morate vedeti, preden se podate na motoristični izlet v Dolomite. Ne glede na to, ali ste izkušen motorist ali začetnik, bo ta izlet prinesel izkušnjo, ki jo boste dolgo nosili v spominu.

dolomiti

Priprava na moto izlet

Načrtovanje moto izleta

Načrtovanje poti je eden ključnih elementov uspešnega motorističnega izleta v Dolomite. Ta gorska regija ponuja nekaj najboljših motorističnih poti v Evropi, vendar je treba skrbno izbrati trase, ki bodo ustrezale vašemu nivoju izkušenj, času in interesom. Spodaj je predlagan tridnevni načrt poti, ki vam bo omogočil, da doživite najlepše dele Dolomitov.

Dan 1: Cortina d’Ampezzo – Passo Giau – Selva di Cadore – Passo Falzarego

Prvi dan začnite v mondeni Cortini d’Ampezzo, ki je eno najbolj znanih letovišč v Dolomitih. Vožnja se začne z vzponom na Passo Giau, enega najbolj spektakularnih prelazov v regiji, kjer se pred vami odpre panoramski razgled na okoliške gore. Po postanku v Selva di Cadore se nadaljujte proti Passo Falzarego, kjer se lahko povzpnete z gondolo na vrh Lagazuoi. Tukaj vas čaka zgodovinski muzej iz prve svetovne vojne in nepozabni razgledi.

Dan 2: Passo Pordoi – Canazei – Marmolada – Passo Sella

Drugi dan je namenjen raziskovanju osrednjega dela Dolomitov. Začnite z vožnjo skozi Passo Pordoi, kjer se ceste vijejo v strmih zavojih, ki jih obkrožajo veličastni vrhovi. Postanek v Canazei vam bo omogočil, da si ogledate to čudovito mestece, nato pa se odpravite proti Marmoladi, najvišji gori Dolomitov. Tukaj se lahko povzpnete na vrh z gondolo in uživate v razgledu na ledenik. Na poti nazaj prečkajte Passo Sella, kjer boste imeli še eno priložnost za nepozabno vožnjo.

Dan 3: Misurina – Tre Cime di Lavaredo – Povratek v Cortino d’Ampezzo

Zadnji dan izkoristite za vožnjo do jezera Misurina, bisera Dolomitov, ki je znano po svoji kristalno čisti vodi in čudovitem okolju. Od tam se povzpnite do Tre Cime di Lavaredo, kjer vas čaka ena najbolj ikoničnih pokrajin v celotni regiji. Cesta je ozka in strma, vendar je razgled na Tre Cime popolna nagrada za ves trud. Po krajšem pohodu in občudovanju teh treh impresivnih vrhov se vrnite v Cortino d’Ampezzo, kjer lahko zaključite svoj izlet.

Oprema in priprava motorja na motoristični izlet

Dolomitske ceste so zahtevne in motor mora biti v brezhibnem stanju, da boste lahko varno in udobno uživali v vožnji. Priprava motorja in opreme je ključnega pomena, zato bodite pozorni na naslednje vidike:

  • Pnevmatike: Preverite stanje pnevmatik. Dolomitske ceste so polne ostrih zavojev in vzponov, zato so sveže pnevmatike bistvenega pomena za varno vožnjo. Pnevmatike naj bodo primerne za gorsko vožnjo, z dobrim oprijemom in odpornostjo proti obrabi.
  • Zavore: Zagotovite, da so zavore v odličnem stanju. Dolgi spusti in ostri ovinki lahko močno obremenijo zavore, zato je nujno, da so ploščice in tekočine v optimalnem stanju.
  • Olje in tekočine: Preverite in po potrebi zamenjajte motorno olje, hladilno tekočino in zavorno tekočino. Motor bo moral delovati pod večjimi obremenitvami, zato je pomembno, da so vse tekočine sveže in ustrezne kakovosti.
  • Oblačila: Vreme v Dolomitih je lahko zelo spremenljivo, zato se oblecite v slojih. Nepremočljiva jakna, topla podloga in kvalitetne rokavice so obvezna oprema. Prav tako poskrbite za nepremočljive škornje, saj vas lahko preseneti dež.
  • Prva pomoč in orodje: Vedno imejte s seboj osnovno orodje za popravilo manjših težav in komplet prve pomoči. V gorskih regijah je pomoč lahko oddaljena, zato je nujno, da ste pripravljeni na nepredvidene dogodke.

Če potrebujete pomoč pri pripravi motorja na daljši izlet, se obrnite na servisno služno Moto-Nautike: TUKAJ

Vremenske razmere

Vreme v Dolomitih je lahko izjemno spremenljivo, še posebej v jesenskih mesecih, kot je september. V nekaj urah se lahko razmere spremenijo od sončnega in toplega vremena do megle, dežja ali celo snega na višjih nadmorskih višinah. Zato je nujno, da ste pripravljeni na vse možne razmere:

  • Preverjanje vremena: Pred odhodom na pot vedno preverite vremensko napoved za območja, skozi katera boste potovali. Bodite pozorni na morebitna opozorila o močnih padavinah, megli ali nizkih temperaturah.
  • Prilagoditev poti: Če vremenske razmere postanejo nevarne, bodisi zaradi dežja, megle ali snega, razmislite o prilagoditvi poti. Nekateri prelazi so lahko zaprti ali nevarni za vožnjo v slabih razmerah.
  • Vidljivost: Megla je pogost pojav v gorah, zato bodite pripravljeni na zmanjšano vidljivost. Vedno imejte prižgane luči in prilagodite hitrost glede na pogoje.
  • Dežna oprema: Nepremočljiva oblačila so ključna, saj se lahko vreme hitro spremeni in močan dež ni redek. Preverite, ali so vaše rokavice in škornji res nepremočljivi, saj vožnja z mokrimi rokami ali nogami ni le neprijetna, ampak tudi nevarna.

Motoristično opremo si lahko izbete TUKAJ.

Dežno opremo za motoriste oa si lahko izberete TUKAJ.

Najbolj zanimivi postanki in znamenitosti na moto izletu

Med vožnjo skozi Dolomite vas bodo razveseljevali številni slikoviti kraji, kjer se boste želeli ustaviti, uživati v razgledu, se sprostiti ali raziskati lokalne znamenitosti. Tukaj so ključni postanki, ki jih morate vključiti v svoj izlet.

Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo je znana kot “kraljica Dolomitov” in je priljubljena destinacija tako poleti kot pozimi. Za motoriste je to idealna začetna točka, saj ponuja številne možnosti za raziskovanje okoliških prelazov in vrhov. Poleg tega je Cortina d’Ampezzo polna zgodovine in kulture, kar vam omogoča, da poleg vožnje uživate tudi v bogatem lokalnem vzdušju.

Kaj si ogledati:

  • Corso Italia: Glavna ulica v Cortini, polna butikov, kavarn in restavracij. Tu lahko uživate v sprehodu, se osvežite v eni izmed kavarn ali pa nakupujete lokalne izdelke.
  • Museo d’Arte Moderna Mario Rimoldi: Ta muzej gosti obsežno zbirko italijanske moderne umetnosti, ki ponuja vpogled v kulturno bogastvo regije.
  • Okoliški vrhovi: Cortina je obdana z osupljivimi vrhovi, kot so Tofane, Cristallo in Sorapiss, ki ponujajo čudovite razglede in možnosti za krajše izlete ali pohode.
Passo Giau

Passo Giau

Passo Giau je eden najlepših prelazov v Dolomitih in priljubljena destinacija za motoriste. Ta prelaz je znan po svojih širokih panoramskih razgledih in čudovitih cestah, ki se vijejo skozi dramatično pokrajino.

Kaj si ogledati:

  • Razgledi: Na vrhu prelaza se ustavite in uživajte v spektakularnem razgledu na okoliške gore. Razgledna točka ponuja nepozaben pogled na vrhove, kot sta Monte Nuvolau in Monte Averau.
  • Planinske koče: Vrh prelaza je odlična točka za postanek v eni od planinskih koč, kjer lahko uživate v lokalnih jedeh, kot so polenta, juhe in divjačina. Koča Rifugio Passo Giau je priljubljena med motoristi zaradi svoje prijaznosti in odlične hrane.

Nasveti za motoriste:

  • Passo Giau je znan po ostrih zavojih in strmih vzponih. Bodite pripravljeni na zahtevno vožnjo in vedno prilagodite hitrost razmeram na cesti. Cesta je ozka, zato bodite pozorni na nasproti vozeča vozila.

Lagazuoi

Lagazuoi je priljubljena destinacija tako za ljubitelje zgodovine kot za tiste, ki iščejo osupljive razglede. Lagazuoi je znan po svoji vlogi med prvo svetovno vojno, ko so tu potekale intenzivne bitke med italijanskimi in avstro-ogrskimi silami. Danes je to kraj, kjer lahko obiščete zgodovinske rove in muzeje ter uživate v razgledu na Dolomite.

Kaj si ogledati na tem motorističnem izletu

  • Vzpon z gondolo: Z gondolo se povzpnite na vrh Lagazuoi, od koder boste uživali v enem najboljših panoramskih razgledov v Dolomitih. Na vrhu se lahko sprehodite po krožni poti, ki ponuja razglede na vrhove, kot so Tofane, Marmolada in Sella.
  • Zgodovinski rovi: Raziskujte rove in jarke iz prve svetovne vojne, ki so danes preurejeni v muzej. Tukaj boste našli interaktivne prikaze, ki prikazujejo zgodovino bitk v gorah.

Nasveti za motoriste:

  • Cesta do Lagazuoi je zavita in strma, vendar je vožnja nagrajena s spektakularnimi razgledi. Bodite previdni, še posebej na ostrih zavojih, in pazite na kolesarje in pohodnike.

Passo Pordoi

Passo Pordoi je eden najpomembnejših prelazov v Dolomitih in je pogosto opisan kot “srce Dolomitov”. S svojimi 28 zavoji (znanimi kot “tornanti”) ponuja nepozabno izkušnjo vožnje, ki je hkrati izziv in užitek za vsakega motorista.

Kaj si ogledati:

  • Pogled z vrha: Na vrhu prelaza se ustavite in občudujte panoramski razgled na dolino Fassa in okoliške vrhove. Poleg tega lahko obiščete spomenik, posvečen vojakom, ki so padli med prvo svetovno vojno.
  • Gondola na Sass Pordoi: Če želite še več razgleda, se povzpnite z gondolo na Sass Pordoi, kjer boste na višini 2.950 metrov uživali v 360-stopinjskem razgledu na Dolomite.

Nasveti za motoriste:

  • Passo Pordoi je priljubljena točka med kolesarji, zato bodite pripravljeni na počasnejši promet in delite cesto z njimi. Vreme na prelazu se lahko hitro spremeni, zato bodite pripravljeni na hladnejše temperature in močan veter.

Marmolada

Marmolada je najvišja gora v Dolomitih, znana tudi kot “Kraljica Dolomitov”. Njena impozantna prisotnost in mogočni ledenik privabljata tako pohodnike kot tiste, ki iščejo zgodovinske znamenitosti.

Kaj si ogledati:

  • Vzpon z gondolo na Punta Rocca: Z gondolo se povzpnite na Punta Rocca, kjer vas čaka izjemen razgled na Marmolado in okoliške vrhove. Ob lepem vremenu lahko vidite celo do Alp v Avstriji in Švici.
  • Muzej prve svetovne vojne: V notranjosti Marmolade se nahaja muzej, ki prikazuje življenje vojakov med prvo svetovno vojno, ko so se borili na tem območju. Muzej je eden najvišje ležečih v Evropi in ponuja fascinanten vpogled v zgodovino regije.

Nasveti za motoriste:

  • Cesta do Marmolade je slikovita, a zahtevna. Bodite pripravljeni na strme vzpone in zavojite ceste. Če se odločite za vzpon z gondolo, preverite vremenske razmere, saj lahko močan veter povzroči zaprtje gondole.

 Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Dolomitov. Trije ogromni apnenčasti stolpi so postali simbol regije in so obvezen postanek za vse obiskovalce.

Kaj si ogledati:

  • Razgledne točke: Cesta do Tre Cime di Lavaredo vodi skozi slikovito pokrajino, ki jo obdajajo osupljivi vrhovi. Ko dosežete razgledno točko, boste nagrajeni z neverjetnim pogledom na te veličastne gorske formacije.
  • Pohod okoli Tre Cime: Če imate čas, se odpravite na pohod okoli Tre Cime. Ta krožna pot vam omogoča, da doživite vrhove iz različnih perspektiv in občudujete naravno lepoto območja.

Nasveti za motoriste:

  • Cesta do Tre Cime je ozka in strma, zato vozite previdno, še posebej na odsekih, kjer ni zaščitnih ograj. V poletnih mesecih je cesta lahko zelo obremenjena, zato se odpravite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, da se izognete največji gneči.

Na kaj morate biti motoristi pozorni

Zahtevne ceste

Dolomitske ceste so znane po svojih ostrih zavojih, strmih vzponih in spustih ter ozkih odsekih. Te ceste so sanjska destinacija za motoriste, vendar zahtevajo popolno pozornost in previdnost. Ne podcenjujte zahtevnosti terena, še posebej če nimate veliko izkušenj z vožnjo po gorskih cestah.

Kaj upoštevati:

  • Prilagodite hitrost: Vedno prilagodite hitrost pogojem na cesti, še posebej v ostrih zavojih in na ozkih odsekih. Ne tvegajte z vožnjo preblizu roba ceste, saj pogosto ni zaščitnih ograj.
  • Pazite na nasproti vozeča vozila: Ozke ceste pomenijo, da lahko nasproti vozeča vozila pridejo zelo blizu. Bodite previdni, zlasti pri prehitevanju ali v zavojih.
  • Opozorila: Bodite pozorni na opozorila o delih na cesti, kolesarjih, pohodnikih in divjih živalih. V gorah so prometni znaki pogosto nameščeni le na ključnih točkah, zato bodite pripravljeni na nepričakovane spremembe na cesti.

Vremenske spremembe

Kot že omenjeno, se vreme v Dolomitih lahko hitro spremeni. Čeprav je september običajno prijeten mesec za vožnjo, se lahko temperature v gorah hitro spustijo, megla pa lahko omeji vidljivost.

Kaj upoštevati:

  • Redno preverjanje vremenske napovedi: Pred odhodom preverite vremensko napoved za območja, skozi katera boste potovali, in bodite pripravljeni na morebitne spremembe.
  • Ustrezna oblačila: Nosite večslojna oblačila in bodite pripravljeni na hladno vreme, še posebej ob večerih ali na višjih prelazih.
  • Nepredvidene razmere: Bodite pripravljeni na dež ali sneg, tudi če vreme na začetku dneva izgleda obetavno. Nepremočljiva oprema je nujna, če želite ostati suhi in varni.

Turistična gneča

Dolomiti so priljubljena destinacija, zlasti v poletnih mesecih in ob koncih tedna. Na glavnih cestah in pri priljubljenih znamenitostih lahko pričakujete gnečo, zato načrtujte svoj izlet tako, da se izognete najprometnejšim uram.

Kaj upoštevati:

  • Začnite zgodaj: Če želite uživati v miru na cesti in se izogniti gneči, začnite svoj dan zgodaj zjutraj.
  • Parkirišča: Priljubljene razgledne točke in prelazi imajo omejene možnosti parkiranja, zato bodite pripravljeni, da morda ne boste našli prostega mesta, če pridete pozno. Razmislite o uporabi manjših parkirišč ali parkiranju nižje in nato peš nadaljujte do cilja.
  • Obisk med tednom: Če je mogoče, načrtujte svoj izlet med tednom, ko je turistov manj. To vam bo omogočilo bolj sproščeno vožnjo in večjo možnost, da boste lahko uživali v znamenitostih brez množic.

Divje živali

Dolomiti so dom številnim vrstam divjih živali, vključno s srnjadjo, kozorogi, lisicami in orli. Med vožnjo skozi naravo je pomembno, da ste pozorni na morebitna srečanja z živalmi, ki lahko prečkajo cesto.

Kaj upoštevati:

  • Bodite previdni, zlasti v mraku in zori: Divje živali so najbolj aktivne v zgodnjih jutranjih urah in pozno zvečer. Takrat bodite še posebej pozorni na cesti.
  • Zmanjšajte hitrost na območjih, kjer so znaki za divjad: Če opazite opozorilne znake za divjad, zmanjšajte hitrost in bodite pripravljeni na hitro ustavitev, če se žival pojavi na cesti.

Zakaj na izlet v Dolomite?

Dolomiti niso le geografska regija, temveč nepozabno doživetje za vsakogar, ki se odloči raziskovati njihove lepote na motorju. To območje, ki je pod Unescovo zaščito, je prava zakladnica naravnih čudes, zgodovinskih zgodb in kulturnega bogastva, ki ga boste težko našli kjerkoli drugje. Vožnja skozi Dolomite je kot potovanje skozi čas in prostor, kjer se cesta vije med veličastnimi vrhovi, kristalno čistimi jezeri in starodavnimi vasicami, ki vas bodo popeljale v čarobni svet italijanskega alpskega podeželja.

Zakaj obiskati Dolomite na motorju?

Vožnja skozi Dolomite je več kot le motoristični izlet – to je popolna kombinacija adrenalina, raziskovanja in umirjenosti, ki jo ponuja stik z naravo. Gorske ceste, ki se vijejo skozi to regijo, niso le izziv za vsakega motorista, temveč tudi vir neskončnih vizualnih užitkov. Ko se boste vozili skozi meglo, ki se dviga iz dolin, ali občudovali sončni zahod, ki obarva gore v rožnate odtenke, boste razumeli, zakaj so Dolomiti tako posebni.

Dolomiti ponujajo nekaj za vsakogar – od osupljivih razgledov za ljubitelje fotografije, do zgodovinskih znamenitosti za ljubitelje zgodovine, in kulinaričnih užitkov za gurmane. Karkoli iščete, boste našli v tej edinstveni regiji, ki združuje lepoto narave in bogato kulturno dediščino. Poleg tega, vas bo potovanje po Dolomitih navdihnilo in vam dalo priložnost za osebno refleksijo, medtem ko boste vijugali po cestah med mogočnimi vrhovi.

Vabljeni na nepozabno avanturo!

Ne glede na to, ali ste izkušen motorist ali šele začenjate svoje motoristične pustolovščine, bo izlet v Dolomite nedvomno pustil trajen vtis. Dolomiti vas bodo očarali s svojo lepoto, izzvali z zahtevnimi cestami in vam ponudili priložnost, da se povežete z naravo in zgodovino na način, kot ga omogoča le vožnja z motorjem. Pripravite svoj motor, napolnite rezervoar, načrtujte svojo pot in se podajte na to nepozabno potovanje, ki bo prebudilo vse vaše čute.

Dolomiti vas čakajo – pridite in odkrijte njihov čar na način, ki ga lahko doživite le z vetrom v laseh in odprto cesto pred seboj.

Potrebujete novi motor?

V kolikor potrebujete novi motor, vas vabimo v naš Moto-Nautika salon na Ptujsko cesto 63, v Miklavž na Dravskem polju. 

Našo ponudbo pa si lahko ogedate tudi TUKAJ. 

Vabljeni k sodelovanju

Ste bili na kakšnem zanimivem izletu? In bi radi o tem obvestili še druge motoriste?

Vaše izkušnje (tekst in fotografije) nam lahko posredujete na mail [email protected] in v kolikor bodo materiali dovolj kvalitetni in zanimivi, se bomo z vami dogovorili za objavo na naših socialnih medijih. Vabljeni k sodelovanju!

PODOBNI ČLANKI

LET
TRADICIJE
0 +
IZKUŠENIH
ČLANOV EKIPE
0 +
m2 RAZSTAVNIH
POVRŠIN
1000 +
PRODANIH
KOLES
1000 +