Nekaj predlogov... YamahaGrand boatsRanieri

Gumenjak: Na kaj je potrebno paziti, ko ga izbirate?

Izbira pravega plovila je ključna odločitev za vsakega navtičnega entuziasta, ki odpira vrata v svet morskih avantur in neomejenih možnosti raziskovanja obalnih območij. V tem kontekstu se gumenjak izkaže kot izjemno privlačna izbira za širok spekter uporabnikov – od navtičnih začetnikov, ki svojo pustolovščino na vodi šele začenjajo, do izkušenih pomorščakov, ki cenijo njegovo vsestranskost, mobilnost in enostavnost uporabe. Razlogov za izbiro gumenjaka je več, med njimi pa izstopajo predvsem njegova stabilnost, varnost, lahka prenosljivost in izjemne plovne lastnosti.

 

 

1. Gumenjak in njegove prednosti

Stabilnost

Stabilnost gumenjaka je ena od njegovih ključnih prednosti. Napihljivi boki plovila ne samo da povečajo njegovo širino in s tem stabilnost na vodi, ampak tudi absorbirajo udarce valov, kar omogoča mirnejšo in varnejšo vožnjo. Ta lastnost je še posebej pomembna v nepredvidljivih vremenskih razmerah ali pri plovbi po valovitem morju, kjer imajo manj stabilna plovila hitro težave.

Nepotopljivost

Varnost, ki jo gumenjaki zagotavljajo, ni omejena zgolj na njihovo stabilnost. Zaradi svoje zasnove so gumenjaki praktično nepotopljivi, kar pomeni, da tudi v primeru, da se voda začne nabirati v notranjosti, plovilo ostanejo na površju. Večkomorna zasnova tubusov dodatno poveča varnost, saj v primeru poškodbe ene komore plovilo ostane plovno, kar omogoča varno vrnitev na obalo.

Enostaven za premikanje 

Enostavnost za transportiranje je še ena izmed ključnih prednosti, ki naredijo gumenjak za priljubljeno izbiro med navtičnimi navdušenci. Večina manjhnih gumenjakov je zasnovanih tako, da jih je mogoče enostavno zložiti v prtljažnik avtomobila, kar pomeni, da za transport do obale ali jezera, reke ni potrebna uporaba prikolice. 

Edinstvena zasnova 

Izjemne plovne lastnosti gumenjakov so rezultat njihove edinstvene zasnove. Kombinacija napihljivega trupa in trdega dna omogoča, da se gumenjak odlično odziva na krmilne ukaze, zagotavlja hitro pospeševanje in dosega impresivne hitrosti na vodi. Prav tako je manevriranje z gumenjakom preprosto, kar je še posebej pomembno pri izvajanju natančnih manevrov, kot so parkiranje v marini, navigacija skozi ozke prehode ali izogibanje oviram na vodi.

Vsesplošna uporaba 

Gumenjaki so izjemno prilagodljivi in omogočajo širok spekter uporabe, od ribolova, potapljanja, vodnih športov do tega, da se ga uporablja kot tender (pomožno plovilo) za večja plovila. Ta vsestranskost je še posebej cenjena med tistimi, ki iščejo plovilo, ki bo zadovoljilo različne potrebe in interese. Poleg tega so gumenjaki na voljo v različnih velikostih in konfiguracijah, kar pomeni, da lahko vsak najde model, ki najbolje ustreza njegovim specifičnim zahtevam in željam.

 

2. Gumenjak se izbira glede na način uporabe

Pri izbiri gumenjaka se pogosto srečamo z raznolikostjo modelov, ki so na voljo na trgu. Odločitev, kateri gumenjak izbrati, je odvisna predvsem od tega, za kakšen namen ga nameravamo uporabljati. Naj bo to za mirno veslanje ob obali, za adrenalinske avanture po divjih vodah, za prevoz od jahte do obale ali pa vam bo služil kot pomočnik pri morskih raziskovanjih. Za vsako aktivnost obstaja gumenjak, ki najbolje ustreza specifičnim potrebam.

Za sproščene družinske izlete

Če iščete gumenjak za mirne družinske izlete, rekreacijsko veslanje ali kot nekaj, kar bo veselje za otroke, bodo najprimernejši manjši, preprosti modeli. Ti gumenjaki so običajno lahki, enostavni za upravljanje in napihljivi, kar omogoča lažje prenašanje in skladiščenje. Napihljivi gumenjaki z vesli ali z manjšimi motorji so odlična izbira za družinsko raziskovanje mirnih voda, jezer in priobalnih območij.

Za športne navdušence

Športni ribiči in ljubitelji vodnih športov bodo iskali gumenjake, ki omogočajo namestitev zunanjih motorjev in imajo utrjeno dno za večjo stabilnost in hitrost. Športni modeli so pogosto opremljeni z dodatki, kot so ribiške palice, nosilci za opremo in udobni sedeži. Za tiste, ki želijo raziskovati težje dostopna območja ali uživati v hitri vožnji, so idealni gumenjaki z močnejšimi motorji in robustno konstrukcijo.

Tenderji ali pomožna vozila

Kot pomožna plovila za večja plovila, kot so jahte, so gumenjaki nepogrešljivi za prevoz oseb, zalog ali opreme do obale. V tem primeru so pomembni kompaktnost, lahkotnost in enostavnost uporabe. Modeli z zložljivim dnom ali manjši RIB čolni so pogosto izbira, saj združujejo praktičnost in funkcionalnost.

Pri izbiri gumenjaka je ključno, da dobro premislite o svojih potrebah in željah. Pomembno je upoštevati, kje in kako ga nameravate uporabljati, saj bo to vplivalo na izbiro tipa, velikosti, materiala in dodatne opreme. 

Ne glede na to, ali iščete čoln za sproščeno plavanje ob obali, ribolov, športne aktivnosti ali kot pomožno plovilo, bo pravilna izbira gumenjaka zagotovila varnost, udobje in užitek na vodi. Razmislite o vseh možnostih in se odločite za model, ki najbolje ustreza vašim potrebam in pričakovanjem.

 

 

Gumenjak iz PVCja ali Hypalona?

Pri izbiri gumenjaka se boste verjetno srečali z različnimi materiali, iz katerih so ti izdelani. Dva najpogostejša materiala sta platno, prevlečeno s PVC (polivinilkloridom) in Hypalon. Vsak od teh materialov ima svoje specifične lastnosti, prednosti in slabosti, ki vplivajo na vzdržljivost, trpežnost, ceno in način uporabe gumenjaka. Razumevanje razlik med PVC in Hypalon materialom je ključno za izbiro pravega gumenjaka, ki bo ustrezal vašim potrebam.

PVC proti Hypalonu

Cena: Gumenjaki iz PVC so običajno cenejši v primerjavi z gumenjaki iz Hypalona, kar jih naredi dostopnejše. Gumenjaki iz Hypalona so običajno dražji od tistih iz PVC, kar je posledica višje kakovosti in trajnosti materiala.

Teža: PVC material je lažji od Hypalona, kar olajša prenašanje in skladiščenje gumenjaka. Hypalon material je težji od PVC, kar oteži njegovo prenašanje in zahteva močnejšo konstrukcijo gumenjaka.

Skladiščenje: Gumenjake iz PVC je mogoče lažje zložiti in shraniti v manjših prostorih, kar je idealno za občasne uporabnike.

Odpornost na UV žarke in kemikalije: PVC material ni tako odporen na UV žarke in kemikalije kot Hypalon. Dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko povzroči, da PVC postane krhek in izgubi barvo. Hypalon je izjemno odporen na UV žarke, sol, vreme in kemikalije, zaradi česar je idealen za uporabo v zahtevnih pogojih.

Trajnost: PVC gumenjaki morda ne bodo tako dolgotrajni kot tisti iz Hypalona, še posebej v ekstremnih vremenskih razmerah ali pri pogosti uporabi.

Popravila: Poškodbe na Hypalon gumenjakih so lažje in bolj učinkovito popravljive v primerjavi s PVC.

Izbira med PVC in Hypalon materialom za vaš gumenjak bo odvisna od vaših specifičnih potreb, proračuna in načrtovane uporabe. 

Če iščete bolj cenovno ugodno in lahko rešitev za občasno uporabo v manj zahtevnih pogojih, bi bil PVC lahko primernejši za vas. Po drugi strani pa, če potrebujete gumenjak za redno uporabo v zahtevnih okoljih, kjer sta vzdržljivost in dolga življenjska doba ključnega pomena, je investicija v Hypalon material prava odločitev.

 

 

Stabilnost in varnost gumenjakov

Ob upoštevanju vseh prednosti ni presenetljivo, da so gumenjaki postali tako priljubljeni med ljubitelji vodnih športov in navtičnih aktivnosti. Njihova kombinacija stabilnosti, varnosti, enostavnosti uporabe in prenosljivosti jih naredi za idealno izbiro za vsakogar, ki želi raziskovati vodne površine, ne glede na to, ali gre za mirno jezero, reko ali odprto morje.

Z izbiro gumenjaka si zagotovite plovilo, ki bo služilo kot zanesljiv spremljevalec na vaših morskih avanturah, hkrati pa vam bo zagotovilo varnost, udobje in neomejene možnosti za raziskovanje in uživanje na vodi.

 

 

Tipi tal in spodnjega dela gumenjaka

Pri izbiri gumenjaka je pomembno upoštevati tudi tip tal in spodnjega dela, saj to vpliva na stabilnost, trajnost in uporabo plovila. Tukaj so trije glavni tipi:

Trdo dno (steklena vlakna ali aluminij)

Prednosti: Trdno dno iz steklenih vlaken ali aluminija zagotavlja boljšo stabilnost, vzdržljivost in zmogljivost pri višjih hitrostih. Idealno je za športne aktivnosti in daljša potovanja.
Slabosti: Težji in manj prenosljiv, pogosto dražji.

Lesene deske

Prednosti: Lesene deske so cenovno ugodnejše in enostavne za popravilo. Nudijo dobro stabilnost pri manjših hitrostih in so primerne za rekreativne izlete.
Slabosti: Manj trpežne v primerjavi s trdim dnom, zahtevajo redno vzdrževanje.

Napihljivo dno

Prednosti: Lahko, enostavno za transport in shranjevanje. Primerno za mirne vode in družinske izlete.
Slabosti: Manj stabilno in trpežno kot trdo dno, ni primerno za višje hitrosti ali grobe vode.

 

 

Kje kupiti kvaliteten gumenjak?

Če vas zanimajo gumenjaki, vas vabimo, da si ogledate ponudbo na naši spletni strani. 

V ponudbi imamo gumenjake priznanih blagovnih znamk, ki garantirajo kvaliteto:

Ranieri Cayman

GrandBoats

Zar Formenti

Zar Mini

in

Yam gumenjake

Naša aktualna zaloga plovil, dobavljiva takoj, ki si jo lahko ogledate tudi na sedežu našega podjetja (Ptujska 63, 2204 Miklavž), pa je po akcijskih cenah, na ogled tukaj:

Zaloga plovil

V kolikor vas zanima ponudba vodnih športov, imamo na voljo izdelke blagovne znamke JOBE, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Da si boste lahko vaše plovilo opremili s primerno navtično posodo in dodatki, pa so na voljo prestižni izdelki blagovne znamke Marine Business, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

PODOBNI ČLANKI

LET
TRADICIJE
10 +
IZKUŠENIH
ČLANOV EKIPE
0 +
m2 RAZSTAVNIH
POVRŠIN
1000 +
PRODANIH
PLOVIL
100 +