Nekaj predlogov... YamahaGrand boatsRanieri

napihljivi kajak

3 najlepši izleti v Sloveniji z napihljivim kajakom

Slovenija je znana po svoji raznoliki pokrajini, ki vključuje čudovite gore, reke in predvsem jezera. Za ljubitelje kajakaštva so slovenska jezera pravi raj. Ponujajo mirno vodo, osupljive razglede in priložnost za pobeg v naravo. Ne glede na to, ali ste izkušen kajakaš ali začetnik, vam bodo slovenska jezera ponudila nepozabno izkušnjo. V tem članku bomo raziskali tri najlepša jezera v Sloveniji, ki so idealna za izlete s kajakom: Bohinjsko jezero, Blejsko jezero in Cerkniško jezero.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero, največje stalno jezero v Sloveniji, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka in je pravi biser alpske narave. Jezero, ki se napaja iz kristalno čiste vode reke Savice, ponuja neokrnjeno naravno okolje, ki je kot nalašč za kajakaške izlete. Obdan z visokimi gorami in zelenimi gozdovi, Bohinjsko jezero privablja obiskovalce, ki iščejo mir, sprostitev in avanturo v naravi.

Geografski in zgodovinski opis

Bohinjsko jezero leži na nadmorski višini 526 metrov in meri približno 4,2 kilometra v dolžino ter 1 kilometer v širino. Globoko do 45 metrov, jezero ponuja čisto in hladno vodo, ki je v poletnih mesecih prijetna za plovbo s kajakom. Jezero je nastalo kot posledica ledeniškega delovanja v času pleistocena, zaradi česar je danes obdano z mogočnimi vrhovi Julijskih Alp, kot sta Vogel in Pršivec.

Zgodovinsko je Bohinj znan po svoji pastirski kulturi in tradicionalnih alpskih običajih. Okoli jezera so še vedno prisotne stare planinske koče in pašniki, ki pričajo o bogati kulturni dediščini območja. Kljub temu, da je Bohinj postal priljubljena turistična destinacija, je še vedno ohranil svojo naravno divjino in pristnost, zaradi česar je idealen za vse, ki iščejo pobeg v naravo.

Najboljše izhodiščne točke za kajakaške izlete

Bohinjsko jezero ponuja več izhodiščnih točk za kajakaške izlete, ki so primerne tako za začetnike kot za izkušene kajakaše. Tukaj so najbolj priljubljene točke:

  • Ribčev Laz: To je glavno izhodišče na vzhodnem delu jezera, kjer se nahaja tudi znameniti kip Zlatoroga. Tukaj lahko preprosto dostopate do jezera, parkirate svoje vozilo in si najamete kajak v enem izmed bližnjih centrov za vodne športe. Plovba se lahko začne s počasnim raziskovanjem obale proti jugu ali pa se podate proti zahodnemu koncu jezera.
  • Ukanc: Na zahodnem delu jezera, v bližini izhodišča za slap Savica, se nahaja Ukanc. Ta del jezera je nekoliko manj obiskan in zato primeren za tiste, ki iščejo več zasebnosti in miru. Tukaj se lahko odpravite na raziskovanje mirnih zalivov in opazujete prosto živeče živali, kot so ribe in ptice, ki jih najdemo v bližnjih mokriščih.
  • Stara Fužina: Na severni strani jezera se nahaja Stara Fužina, ki ponuja enostaven dostop do vode in parkirišča v bližini. Od tod se lahko odpravite na vožnjo po severni obali, ki je obdana z gostimi gozdovi in ponuja številne priložnosti za opazovanje narave.

Zanimivosti, ki jih lahko obiščete/vidite s kajakom

Med vožnjo s kajakom po Bohinjskem jezeru boste imeli priložnost odkriti številne zanimivosti, ki jih ponuja ta alpski biser:

  • Vogel: Medtem ko se vozite po jezeru, se vam odpira osupljiv pogled na Vogel, eno najbolj znanih smučišč v Sloveniji. Poleti se Vogel prelevi v odlično destinacijo za pohodništvo in gorsko kolesarjenje, a za kajakaše je to predvsem čudovita kulisa, ki dominira nad jezerom.
  • Cerkev sv. Janeza Krstnika: Na vzhodnem delu jezera, tik ob izhodiščni točki v Ribčevem Lazu, stoji cerkev sv. Janeza Krstnika. Ta čudovita srednjeveška cerkev, zgrajena v 13. stoletju, je znana po svojih freskah in znamenitem mostu, ki prečka reko Jezernico. Cerkev je ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti Bohinja in je čudovit motiv za fotografijo z vašega kajaka.
  • Izviri jezera: Na zahodnem delu jezera, blizu Ukanca, se nahajajo izviri Bohinjskega jezera. To so kraške izvire, ki se napajajo iz podzemnih vod in prinašajo svežo vodo v jezero. Ta del jezera je mirnejši in ponuja priložnost za sproščeno plovbo med naravnimi izviri.

Nasveti za varnost in kajakaške poti

Bohinjsko jezero je sicer mirno, vendar pa je vedno pomembno, da poskrbite za svojo varnost:

  • Vremenske razmere: Preden se odpravite na jezero, vedno preverite vremensko napoved. V alpskih regijah se vreme lahko hitro spremeni, zato bodite pripravljeni na morebitne nevihte ali veter. Če se začne vreme slabšati, se takoj vrnite na obalo.
  • Plovnost: Čeprav je Bohinjsko jezero mirno, je njegova voda hladna, tudi poleti. Vedno nosite rešilni jopič, še posebej, če niste izkušen kajakaš. Če se prvič podajate na kajakaštvo, se morda raje odločite za voden izlet z inštruktorjem.
  • Raziskovanje obale: Začetniki lahko začnejo z raziskovanjem obale jezera, kjer so razmere bolj predvidljive in voda plitvejša. Izkušeni kajakaši pa se lahko odpravijo na daljše ture, na primer od Ribčevega Laza do Ukanca in nazaj.

Praktični nasveti: najboljši čas za obisk, priporočena oprema

  • Najboljši čas za obisk: Najboljši čas za kajakaštvo na Bohinjskem jezeru je od junija do septembra, ko so temperature prijetne, dnevi dolgi in voda nekoliko toplejša. Vendar pa je junij ali september boljši za tiste, ki se želijo izogniti množicam.
  • Priporočena oprema: Poleg rešilnega jopiča priporočamo tudi zaščito pred soncem (klobuk, sončna očala, krema za sončenje) in oblačila, ki se hitro sušijo. Če se nameravate odpraviti na daljši izlet, vzemite s seboj tudi pijačo in prigrizke, saj jezero nima veliko dostopnih točk za oskrbo.

Kvalitetne rešilne jopiče najdete TUKAJ.

Blejsko jezero

Blejsko jezero je brez dvoma eno najbolj prepoznavnih in obiskanih krajev v Sloveniji. Njegova ikonična podoba, ki vključuje otoček s cerkvico sredi jezera, obdana z gorami in starodavnim gradom na strmi pečini, privablja obiskovalce z vsega sveta. Za kajakaše je Blejsko jezero odlična izbira, saj združuje čudovite naravne razglede z edinstvenimi kulturnimi znamenitostmi, ki jih je najbolje raziskovati s plovilom.

Posebnosti Blejskega jezera

Blejsko jezero leži na nadmorski višini 475 metrov in meri približno 2,1 kilometra v dolžino ter 1,4 kilometra v širino. Z globino do 30 metrov ponuja dovolj prostora za različne vodne aktivnosti, vključno s kajakaštvom. Jezero je nastalo kot posledica tektonskih in ledeniških procesov, zaradi česar ima značilno obliko, ki vključuje otoček sredi jezera.

Zaradi svoje lege in milejšega podnebja je Blejsko jezero priljubljeno vse leto. Poleti se voda segreje na prijetno temperaturo, kar omogoča daljše izlete s kajakom. Jeseni pa je jezero obdano z živahno paleto barv, kar ustvarja pravljično vzdušje, ki ga preprosto morate doživeti.

Izlet s kajakom do Blejskega otoka

Najbolj ikonična destinacija za vse, ki se podajo na Blejsko jezero s kajakom, je zagotovo Blejski otok. Otok je s kajakom enostavno dosegljiv, ne glede na to, ali začnete svojo pot pri Grajskem kopališču, Mali Zaki ali pri kampu na zahodni strani jezera.

Plovba do otoka vam bo vzela približno 20 do 30 minut, odvisno od vaše izhodiščne točke in hitrosti veslanja. Ko pristanete na otoku, lahko raziščete njegove znamenitosti, med katerimi je najbolj znana Cerkev Marijinega vnebovzetja, ki sega v 17. stoletje. Cerkev je poznana po svojem zvoniku in stopnišču s 99 kamnitimi stopnicami, ki vodijo do glavnega vhoda. Legenda pravi, da si lahko obiskovalci, ki pozvonijo na zvon želja, izpolnijo eno željo.

Poleg cerkve si lahko ogledate tudi manjši muzej in trgovinico s spominki. Če želite, se lahko po obisku otoka vrnete na obalo ali pa nadaljujete raziskovanje jezera.

Ogled okoliških znamenitosti s kajaka

Poleg Blejskega otoka je Blejsko jezero polno drugih zanimivosti, ki jih lahko raziskujete s kajakom:

  • Blejski grad: Na strmi pečini nad jezerom se dviga Blejski grad, najstarejši grad v Sloveniji, ki sega v 11. stoletje. Čeprav je do gradu mogoče priti po cesti ali peš, je pogled nanj iz kajaka na jezeru edinstven. Med veslanjem po jezeru si lahko ogledate mogočne zidove gradu, ki se dvigajo nad smaragdno zeleno vodo. Če se odločite za obisk gradu, priporočamo, da se pred ali po kajakaškem izletu povzpnete do njega in uživate v razgledu na celotno jezero.
  • Vila Bled: Med plovbo po severni obali jezera boste opazili veličastno stavbo Vile Bled, nekdanjega poletnega prebivališča jugoslovanskega predsednika Tita. Danes je vila preurejena v hotel, vendar ohranja svojo zgodovinsko pomembnost. Veslanje mimo te stavbe vam omogoča, da občudujete njen čudovit park in vrtove, ki segajo do obale jezera.
  • Mala Zaka in Velika Zaka: To sta dve glavni obalni točki na severni strani jezera, kjer lahko pristanete, se sprostite ali si privoščite piknik. Veslanje med Malo in Veliko Zako ponuja mirno in sproščujočo izkušnjo, še posebej ob zgodnjih jutranjih urah, ko je jezero najmirnejše.

Nasveti za kajakaške začetnike

Blejsko jezero je odlična destinacija tudi za tiste, ki šele začenjajo s kajakaštvom. Njegova mirna voda in zmerna velikost omogočata, da se začetniki hitro navadijo na veslanje in uživajo v svoji izkušnji.

  • Začnite zgodaj: Zgodnje jutro je najboljši čas za veslanje po Blejskem jezeru. Takrat je voda mirna, vetra je manj, turistov pa še ni veliko, kar pomeni, da boste imeli jezero skoraj zase. Poleg tega je svetloba zjutraj mehka in ustvarja čudovite odseve na vodi, kar je kot nalašč za fotografiranje.
  • Prilagodite tempo: Blejsko jezero je relativno majhno, zato si lahko vzamete čas in uživate v počasnem raziskovanju. Ni potrebno, da se prehitro premikate, še posebej, če ste začetnik. Osredotočite se na sproščeno veslanje in občudovanje narave okoli vas.
  • Bodite pozorni na pletne: Blejsko jezero je znano po svojih tradicionalnih lesenih čolnih, imenovanih pletne, ki prevažajo obiskovalce na in z otoka. Med veslanjem bodite pozorni na te čolne, saj imajo prednost. Zaradi svoje velikosti in teže se premikajo počasneje, zato pazljivo načrtujte svoje premike okoli njih.

Praktični nasveti za izlet na Blejsko jezero

  • Obisk izven sezone: Blejsko jezero je najbolj obiskano v poletnih mesecih, vendar je izlet s kajakom čudovit tudi spomladi ali jeseni. Jeseni, ko se listje obarva v zlato in rdeče odtenke, je jezero še posebej očarljivo.
  • Piknik na jezeru: Med izletom s kajakom lahko na otoku ali v eni od mirnejših zalivov ob obali organizirate piknik. Prinesite si prigrizke, vodo in uživajte v tišini, ki jo ponuja narava. Piknik na Blejskem otoku je še posebej priljubljen, saj lahko uživate v razgledu na okolico.
  • Fotografiranje: Čeprav se zdi očitno, ne pozabite na fotoaparat ali pametni telefon. Blejsko jezero ponuja številne priložnosti za osupljive fotografije, še posebej ob sončnih vzhodih ali zahodih. Iz vode boste ujeli edinstvene perspektive, ki jih s kopnega ni mogoče videti.
  • Čas za raziskovanje: Čeprav je Blejsko jezero manjše od Bohinjskega, si vseeno vzemite čas, da ga v celoti raziščete. Poleg glavnih znamenitosti, kot so otok, grad in vila, obstajajo tudi skriti kotički, ki jih je vredno raziskati, na primer manjši zalivi in gozdovi ob severni obali.

Blejsko jezero je kot nalašč za tiste, ki iščejo nepozaben izlet s kajakom, združen z raziskovanjem naravnih in kulturnih znamenitosti. Njegova lepota in zgodovinska vrednost ustvarjata čaroben ambient, ki ga preprosto morate doživeti. Plovba po tem slikovitem jezeru je izkušnja, ki bo navdušila vse, od začetnikov do izkušenih kajakašev.

Cerkniško jezero

Cerkniško jezero, največje presihajoče jezero v Sloveniji, je prava paša za oči in ponuja edinstveno kajakaško izkušnjo, ki se spreminja skozi letne čase. Evo podrobna navodila za kajakaški izlet po tem naravnem čudu:

Načrtovanje izleta

  • Čas obiska: Najboljši čas za kajakaštvo po Cerkniškem jezeru je v spomladanskih in jesenskih mesecih, ko je vodostaj na svojem vrhuncu. Poleti jezero pogosto presahne, zato je dobro preveriti vodostaj pred obiskom.
  • Najem opreme: Če nimate svojega kajaka, je možno kajak ali kanu najeti v bližnji vasi Dolenje Jezero ali pri lokalnih turističnih kmetijah, ki ponujajo tudi organizirane izlete.

Začetek izleta

  • Izhodiščna točka: Začnite pri vasici Dolenje Jezero, kjer lahko parkirate in dostopate do vode. Tu so informativne table, ki vam bodo pomagale orientirati na jezeru.

Na vodi

  • Raziskovanje jezera: Od Dolenjega Jezera se lahko podate proti zahodu in raziskujete širše območje jezera, ki je obkroženo z bogatimi mokrišči in redko floro. Bodite pozorni na označene poti, saj lahko nekatere dele jezera prekriva gosta vegetacija.
  • Opazovanje živali: Jezero je dom številnim vrstam ptic, zato s seboj prinesite daljnogled. V miru in tišini lahko opazujete čaplje, race in celo orle.

Vmesne postaje

  • Otok Jezerc: Med plovbo lahko obiščete Otok Jezerc, majhen, a zanimiv otok, ki je včasih dostopen peš, ko je vodostaj nizek. Otok nudi lep razgled na celotno jezero in okoliško pokrajino.

Varnostni nasveti

  • Varnost na vodi: Ker je jezero presihajoče, je pomembno biti pozoren na hitre spremembe vodostaja. Vedno preverite vremensko napoved in lokalne informacije o vodostaju.
  • Oprema: Ne pozabite na rešilni jopič, sončno kremo, zadostne količine vode in prigrizke.

Zaključek izleta

  • Vrnitev: Po končanem raziskovanju se vrnete na izhodiščno točko pri Dolenjem Jezero, kjer ste parkirali.

Cerkniško jezero s svojo dinamično naravo nudi neponovljivo doživetje, ki se z vsakim obiskom razlikuje. Uživajte v miru in naravni lepoti, ki jo ponuja to edinstveno slovensko jezero.

Kje kupiti kvalitetne kajake?

Kvalitetne napihljive kajake, ki so primerni tako za morko vodo kot za sladke vode, nadjete TUKAJ. 

Kajaki so razstavljeni v salonu na podjetju Moto-Nautika, na ptujski cesti 63, 2204 v Miklavžu, kjer si jih lahko tudi ogledate!

Priporočamo za začetnike:

Priporočamo za zahtevnejše in izkušene uporabnike:

PODOBNI ČLANKI

LET
TRADICIJE
10 +
IZKUŠENIH
ČLANOV EKIPE
0 +
m2 RAZSTAVNIH
POVRŠIN
1000 +
PRODANIH
PLOVIL
100 +