Zimovanje plovila

Zimovanje plovila

Najboljši način je seveda, da čolna ne puščate na odprtem – samo zamislite si ga pod kupom snega. V primeru, da na žalost nimate možnosti zimovanja in bo čoln ostal na odprtem, si zapomnite spodnje nasvete:

  • Nizke temperature: Niso škodljive za tekstil (najnižje delovne temperature za večino tekstilnih izdelkov na čolnu so do -30 stopinj Celzija), toda nekatere omejitve obstajajo – nekateri materiali v nizkih temperaturah izgubijo svojo elastičnost in se lahko poškodujejo pri premikanju na nizki temperaturi. Pred premikanjem take materiale najprej ogrejte na sobni temperaturi.
  • Prevleka: Za dolgoročno zimovanje standardne prevleke niso dovolj. Primerna prevleka je nekoliko večja, z dodatnim prostorom ob straneh, ki dopušča kroženje zraka. Prevleka mora biti tako velika, da zajame celoten čoln, ne samo zgornjih površin. Dober primer tega je izgradnja nekakšnega okvirja okoli prevleke, ki spominja na šotor.
  • Prikolica: V primeru, da je čoln na prikolici, poskušajte pod njim sestaviti trdno površino, na kateri bo prikolica stala in razbremenite kolesa in vzmeti.
  • Motorji: Čas zimovanja je dobra priložnost za servisiranje motorja v delavnici. V vsakem primeru zimovanje motorja na prostem ni najboljša rešitev in zato priporočamo, da motor odstranite iz čolna in ga shranite ločeno.

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top