Zložljivi čoln ali RiB?

ZLOŽLJIVI ČOLN ali GUMENJAK S TRDIM DNOM (RIB)?

Zložljivi čolni so glavni predstavniki napihljivih čolnov, ki izvirajo od prvih zložljivih pomožnih čolnov in vojaških gumenjakov. Seveda so moderni  zložljivi čolni konkretno izboljšani: transom za motor, trde podnice, trup v ‘V’ obliki in mnoge druge odlične karakteristike. Vse je odlično, razen enega dela – dno. Dno je mehko! V nekaterih situacijah je to lahko dobro, v nekaterih pa slabo. Mehko dno vam omogoča možnost vožnje po divji obali, brez skrbi, da bi poškodovali trup, saj je le ta mehak. Vsi zložljivi čolni so izredno primerni za nošnjo, kadar so zloženi. Odlično! Vendar… vsak zložljiv čoln sanja o tem, da bi postal gumenjak s trdim dnom: Napihljiv čoln s trdim dnom. Gumenjak RiB je kombinacija napihljivih in konvencionalnih čolnov – je nekje vmes. Gumenjak RiB je poskus kombiniranja vseh prednosti napihljivih čolnov in konvencialnih čolnov in izločitve vseh slabosti.

Kot kaže do sedaj, je šlo za izredno uspešen in perspektiven poskus. Na primer:

  • Upor mehkega dna na vodo je višji kakor pri trdih materialih kot sta plastika ali kovina – zložljivi čoln torej ni najboljša izbira. Največjo hitrost dosegajo gumenjaki RiB.
  • Mehko dno in mehki materiali dovoljujejo izredno malo oblik zložljivih podnic. Četudi je dno pri zložljivih čolnih v ‘V’ obliki, pa mehko dno ne dopušča hidrodinamičnih sprememb. To pa lahko dosežemo pri RiB gumenjakih.
  • Udobje in občutek stabilnosti. Zložljivi čolni so odlični za športno rabo, saj so precej skopo opremljeni. Medtem ko pri RiB gumenjakih najdete pravo udobje, ponujajo pa vam še mnogo drugih raznolikih možnosti.
  • Pri RiB gumenjaku ne boste rabili naprezati mišic vsakič, ko se odpravite na vodo – vse je pripravljeno, samo napihnete ga in že se peljete.

zlozljivi ali rib

RiB gumenjak ni samo še eden izmed napihljivih čolnov – RiB je nova stopnja užitka. V praksi večina ljudi postane ljubiteljev RiB gumenjakov že po prvem poskusu. Seveda so RiB nekoliko dražji in težji, vzamejo več prostora in zahtevajo več nege, vendar je zagotovo vredno razmisliti o njihovem nakupu.

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top