Varnostna oprema

1. OSEBNE PLOVNE NAPRAVE (OPN)

2. LUČI IN SIGNALI

Osebne plovne naprave so obvezne po vseh morskih zakonih v vseh državah po svetu. Poznamo različne vrste:

  • Vodni jopič z vratno podporo
  • Obalni plovni jopič z vratno podporo
  • Lahek jopič brez podpore vrata
  • Naprave za metanje: blazine, obroči, napihljive podkve
  • Plovna oblačiča (jakne, hlače…)

varnostna oprema 1

Da bi izbrali pravo in zakonsko določeno plovno napravo, je najbolje kontaktirati varnostne službe in se prepričati o konkretnih zahtevah. V vsakem primeru pa morajo plovne naprave imeti uradno dovoljenje za rabo. In ne pozabite – TO JE LAHKO VAŠA ZADNJA IN EDINA MOŽNOST ZA PREŽIVETJE!

Nočna plovba brez luči je preprosto neumna in nezakonita. Skrbite za luči in naj bodo v dobrem stanju. Preverite lokalna navigacijska navodila in pravila glede navigacijskih signalov in pridobite vsa potrebna dovoljenja za navigacijsko opremo, saj imajo različne države različne predpise.

varnostna oprema 2

Tudi zvočni signali, kot so žvižgi, sirene in vizualni signali za nujne primere, kot so rakete, dimne rakete in celo enostavne električne bakle, je zelo priročno imeti na krovu – ne pozabite nanje.

3. ROČNI VHD RADIO

4. GASILNI APARAT

Seveda radii nimajo nič skupnega z gumenjaki, toda vsak plovec mora razmišljati o njih. Radio je v današnjem času že prenosen, ni težek in ga ni zahtevno uporabljati.

varnostna oprema 3

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi radio moral z vami na čoln, vzemite ga. Ne boste ga potrebovali za klepetanje, lahko pa vam bo prišel prav, ko boste klicali ‘Na pomoč!’. V primeru težav vas bo uporaba VHF kanala številka 16 v trenutku povezala z bližnjimi reševalci in najbližjimi čolni.

Gasilni aparat (tudi najmanjši) je del priporočene opreme za vsak čoln. Seveda je uporaba na manjših pomožnih čolnih nekoliko bolj zapletena. Toda za večje čolne, še posebej za čolne z vgrajenim rezervoarjem goriva, je že skoraj obvezna oprema.

varnostna oprema 4

Tudi, če ga nikoli ne boste uporabili na svojem čolnu, morda ga bo rabil kdo drug na morju ali v marini.

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top