Shranjevanje čolna na vodi

Shranjevanje čolna na vodi

Notranje shranjevanje čolna

Shranjevanje čolna na vodi med sezono je zelo priljubljeno, saj je čoln v pripravljenosti v vsakem trenutku. No, vsaj želimo si, da je vedno v pripravljenosti. Da bi se izognili morebitnim presenečenjem, sledite tem enostavnim pravilom:

  • Varno pričvrstite čoln na privez ali ponton vsakič, ko zapustite čoln.
  • Naučite se enostavnih mornarskih vozlov, saj boste s tem prihranili veliko časa pri odvezovanju.
  • Odtočni ventil za vodo naj bo ves čas odprt
  • Dvignite in pritrdite motor.
  • Kadar je to mogoče, iz čolna odstranite rezervoar za gorivo in vesla.
  • Ne pozabite pokriti čolna s pokrivalom, ki prekrije ves čoln (primerno pregrinjalo izberite s pomočjo seznama dodatkov za vaš čoln).

V primeru, da bo čoln na vodi ostal dalj časa in bo izpostavljen soncu, priporočamo, da izpustite nekaj zraka in tubusov in ostalih napihljivih delov, saj boste s tem zmanjšali tveganje za poškodbe, ki so posledica termalnega dviganja pritiska.

Za notranje shranjevanje izberite suh, senčen prostor, ki ni v stiku s toplotnimi telesi in ima stalno temperaturo. Kadar vam prostor to dopušča, je bolje, da čoln nekoliko razgrnete in rahlo napihnete. To je najprimernejši način shranjevanja. Če nimate te možnosti,  vam priporočamo, da občasno, na 2-3 mesece, čoln razgrnete in ga prekontrolirate. Čolna za shranjevanje ne zavijajte pretesno – manj kot ga prelagate, bolje je za čoln.

Izogibajte se gubanju čolna. Čoln morate seveda pred shranjevanjem očistiti in osušiti. Priporočamo, da vse dele čolna, ki bi lahko zadrževali vlago (tekstilni deli, oblazinjenje), shranjujete ločeno in poskrbite, da se dobro posušijo.

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top