Prostor in ravnotežje

Kako organizirati prostor in vzpostaviti ravnotežje na čolnu?

Problem ravnotežja in organizacija prostora sta na napihljivem čolnu zelo pomembna. Razlog je preprost: skupna teža motorja, voznika, potnikov, rezervoarja za gorivo in vse prtljage JE VEČJA OD SAME TEŽE ČOLNA. Kaj lahko torej naredimo glede ravnotežja?

PRAVILO JE PREPROSTO:

  • Težo poskusite razporediti enakomerno po čolnu.
  • Izogibajte se kopičenju teže na zadnjem delu čolna.

MOTOR – Motor je fiksno nameščen na transomu in ga ne moremo premikati.

VOZNIK – V primeru ročnega krmiljenja, voznik večinoma sedi zadaj. To ni najboljše za ravnotežje na čolnu. Najboljša rešitev bi bila uporaba krmilne konzole z daljinskim vodenjem, ki se jo lahko namesti na sredino oziroma bliže premcu. Če to ni mogoče, se lahko uporabijo podaljški za krmilno ročico, vendar ta rešitev ni tako udobna in praktična kot elektronsko krmiljenje.

REZERVOAR GORIVA – Nekateri motorji imajo poseben prostor za namestitev rezervoarja za gorivo, vendar je to pogosto opcijsko. Najboljši način za vzpostavitev ravnotežja na čolnu je namestitev

rezervoarja za gorivo na premcu čolna. To bo še posebej pripomoglo pri vožnji praznega čolna s polnim rezervoarjem. Ta postavitev seveda ni potrebna v primeru praznega rezervoarja za gorivo.

POTNIKI – Da bi dosegli enakomerno razporeditev, posedite potnike vzdolž celega čolna in ne dovolite, da se vsi zberejo na enem delu čolna.

PRTLJAGA – Premec, samo premec je pravi prostor za to! Ne pozabite na zaščitno prevleko, s katero boste prtljago zaščitili pred špricanjem vode med vožnjo.

ravnotezje

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top