Nesreča ali težava na vodi

V primeru nesreče/težave

V primeru, da se čoln prevrne

Večina nesreč/težav se pojavi zaradi padca potnika v vodo, trčenja z drugimi plovili ali objekti v vodi in poškodbo čolna ali uničenjem plovila. Kaj narediti v taki situaciji?

A) Padec v vodo

V primeru, da se to zgodi vašemu potniku, ne paničarite! Počasi obrnite čoln in ga potegnite iz vode.
NE POZABITE: V TAKEM PRIMERU PLAVALCA NAJBOLJ OGROŽA PROPELER VAŠEGA MOTORJA!

V primeru, da ste v vodo padli vi (voznik) in ni nikogar na krovu, imate dve možnosti: če imate okrog roke varnostni ključ, potem se je motor samodejno ugasnil in z lahkoto boste dosegli čoln, če nimate varnostnega ključa in motor še vedno teče, boste potrebovali veliko SREČE.

B) Izpraznjen tubus

V primeru, da se tubusi izpraznijo do 50%, še problem ni tako resen. Samo prestavite motor v nevtralno prestavo, zložite poškodovan del tubusa v čoln, preusmerite potnike in prtljago na nepoškodovan del, da uravnotežite čoln in se POČASI odpeljite do najbližje obale. Vsak napihljiv čoln ima dovolj vzgonske rezerve, da pluje brez težav tudi v primeru praznih komor.

Glede na to, da je čoln napihljiv, je skorajda nemogoče, da bi potonil. NIKOLI NE ZAPUŠČAJTE ČOLNA, tudi če nosite osebno plovno napravo ali če ste daleč od obale!!!

Ostanite ob čolnu in se držite rešilnih obročev – najverjetneje vas bodo drugi čolni opazili in vam pomagali. Če menite, da boste zmogli, lahko poskusite obrniti čoln. V vsakem primeru pomnite, da je čoln največja možnost za rešitev.

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top