Koliko konjskih moči je dovolj?

Koliko konjskih moči je dovolj?

Francija je od leta 1985 držala z Nemčijo in je malone včeraj še vztrajala pri meji 100 KM. A ta duh se še ni razblinil. Birokrati v EU stalno čez zadnja vrata potiskajo idejo, da bi bilo v smislu varnosti na cestah potrebno omejiti moč motociklov na 100 KM ali 74 KW.

Torej, ali je visoka motorna moč nevarna?

Ni vseeno ali zasuk ročice plina za 10 kotnih stopinj sprosti 20 ali 80 KM. Motorist ne bo na glas povedal, da veliko moči pomeni krasne pospeške, ki jih nobeno drugo vozilo ne uspe pričarati.

Stranski učinki divjega pospeševanja so malo časa za dojemanje in reagiranje ter tudi previsoka hitrost. Hudič se seveda skriva v podrobnostih.

Pomembneje od številke največje moči je, kako motor vleče, torej navor.

Tu pa se užitek brutalno neha in udari grenka resnica: da si rešiš glavo, potrebuješ za zaviranje ali izogibanje tako čas kot prostor. Strah, tesnoba in panika kradejo čas, ki je na voljo.

Če naj bo vožnja varna, potem mora motocikel brez napora doseči 150 ali 160 km na uro. To pomeni, da bi s tri četrtine plina vozil z lahkoto 120 km/h, kar je solidna potovalna hitrost. In na vseh domačih cestah in cestah naše soseščine je tudi odločno preveč. Za doseganje takšne hitrosti motor potrebuje okoli 50 KM. To je moč, ki zelo solidno vleče motocikel in dva potnika s prtljago.

Testiranja v realnih prometnih razmerah kažejo, da je (za dovolj izkušenega voznika!) 100 KM idealna količina moči. Tudi 120 KM še ne ustvarja glavobola, smo pa že zelo blizu.

Bolj je navor traktorski in bolj je enakomerno raztegnjen skozi široko območje vrtljajev, lažje bo življenje, ker se ne bo potrebno vsak trenutek vožnje ubadati z izbiro najbolj primerne prestave.

Vir: http://vsebovredu.triglav.si

MOTO - NAUTIKA D.O.O.

POŠLJITE NAM SPOROČILO

Imate za naš kakšno vprašanje, pohvalo ali kritiko? Pošljite nam sporočilo in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Naslov:

Ptujska cesta 63
2204 Miklavž na Dravskem polju
Slovenija

Kontakt:

+386 (0)2 629 04 00
+386(0)31 386 951

Delovni čas:

Pon-Pet: 08:00 - 18:00
Sob: 09:00 - 13:00
Nedelja & prazniki: ZAPRTO

KLIKNI NAME!
Najem plovil
Spletna trgovina
Financiranje