Kako zasidrati čoln?

Zasidranje gumenjaka

Zasidranje gumenjaka je enostavneje od klasičnega čolna, saj je čoln dosti lažji. Za učinkovito zasidranje potrebujete: sidro, jekleno  verigo, okove in vrv.

  • VRSTA SIDRA: Na trgu je na voljo več različnih vrst sider in v glavnem so vsa dobra, vseeno pa za napihljive čolne priporočamo, da izberete sidro, ki nima ostrih robov/delov, s katerimi bi lahko poškodovali tubuse.
  • TEŽA SIDRA: Za manjše čolne dolžine okoli 6m in skupno težo do 1000kg lahko za izračun uporabite enostavno formulo, ki vam bo pomagala pri izbiri primerne teže sidra.

ZA ČOLNE DO 3m DOLŽINE = 4-5% SKUPNE TEŽE ČOLNA

ZA ČOLNE 3m – 6m DOLŽINE = 3% SKUPNE TEŽE ČOLNA

ZA ČOLNE NAD 6m DOLŽINE = 1-2% SKUPNE TEŽE ČOLNA

V primeru dvoma raje izberite težjo različico – ne bo vam žal!

  • VERIGA: Veriga pri manjših čolnih ni obvezna, je pa ZAŽELENA. Vzemite 1,5-2m jeklene verige in takoj boste opazili razliko. Učinek sidra boste s tem povečali do 1,5-2x.
  • VRV: Vrv ne rabi biti nič posebnega, samo prepričajte se, da je dovolj močna in dovolj dolga. V primeru, da želite, da vas sidro čvrsto drži, naj bo dolžina vrvi vsaj 10x daljša od globine vode pod čolnom. V takem primeru bo sidro najbolje opravilo svoje delo.

zasidranje colna 1

V primeru sidranja v slabem vremenu (razburkane vode z močnim vetrom) ali kadar želite fiksno zasidrati čoln, je priporočljivo uporabiti dve sidri. Vzelo vam bo nekoliko več časa, vendar boste zagotovo ostali na enem mestu.

zasidranje colna 2

<< Nazaj na izbiro gumenjakov

Back to top